De Wandelaar – deel 4 – Gaat Zitten

March 4, 2012 – 10:51 am

De wandelaar loopt door de straten van een Afrikaanse hoofdstad. Een lelijke stad. Het Afrika ten zuiden van de grote woestijn kent weinig steden met een hart. Geen geschiedenis, geen cultuur; enkel maar kopiëren wat men elders ziet en vindt. Zonder ziel en zonder hart. Het is er troosteloos en armoedig; plastic en Chinees; arm en gewelddadig; corrupt en stijlloos. De wandelaar loopt en wordt aangeklampt. Een bedelaar vraagt om een cent. Terwijl hij in zijn linker zak zoekt naar wat kleingeld, duwt de schooier zijn hand in de rechter. Hij graait naar het mobieltje. Gevloek met godverdomme. De wandelaar loopt weg. Hij voelt de wereld. Hij is angstig en boos en wandelt verder.

Voor westerlingen hoort cultuur zich te uiten. Men verwacht iets opgeschreven, geschilderd, ten gehore gebracht: verduidelijking van gevoel in een of andere vorm. In het postkoloniale, urbane Afrika kopieert men het westerse verlangen. Men vergeet daarbij de schoonheid van het eigen gemaakte, het traditionele. Dat maakt van de sub Sahara steden iets artificieels. Een bedelaar op het platteland kan rekenen op het goeddoen dat in de plaatselijke mens leeft. Degene die tussen de betonnen skeletten van een omhoog gevallen hoofdstad schooit, moet stelen en verliest onvrijwillig zijn menselijkheid. Op het platteland leeft Afrika eerlijk. Tenminste, as good as it gets!

De wandelaar loopt over paden en wegeltjes. Hij loopt over zand. Geen mens of toch. Gegroet, gejuich, en vuile kinderen. Net zoals de wandelaar was, toen die nog zat. Armoede met een ziel is het eerste wat opvalt. Het aanwezige geluk is onmiskenbaar. Of is ook dat fake? De wandelaar vraagt het zich telkens weer af. Hier is geen oorlog, hier is goed groen. Hier is geen wetenschap maar wel een geloof. Het levensreddende water klatert en de mens weet wat hij ermee moet doen. De wandelaar gaat zitten. Onder een boom omdat het mooi is.

Lees ook De Wandelaar Voorwoord, Talking Tuareg, Krijgers en Goede Hoop.

Een reactie plaatsen

Je email-adres wordt niet gepubliceerd of doorgegeven aan derden.
Verplichte velden zijn aangeduid met *

*
*